Иновации

Решения за България: Digital

Програма в подкрепа на дигиталния бизнес. Анализираме световни и локални тенденции, дискутираме върху съществуващите проблеми пред стартиращи и млади компании и заедно търсим решения за създаването на среда, която подкрепя иновациите и привлича инвестиции. Работим за насърчаване на взаимодействието между различни представители на дигиталния бизнес, обмена на опит и идеи и изграждането на една съвременна дигитална екосистема.

MOVE.BG става партньор на европейския Greentech Alliance

9 юни, МOVE.BG
MOVE.BG се присъедини към обединението на иновативните високотехнологични зелени стартъпи и инициативи в Европа Greentech Alliance. Проектът свързва и подпомага с експертиза и съвети компаниите, които използват нови технологии, за да възстановят баланса човек-природа и да живеем в по-здрава планета и общество. Саша Безуханова, основател на MOVE.BG, е един от консултантите на алианса, а MOVE.BG става партньорът на Greentech Alliance за България в седмицата, когато ще бъде официалното откриване на инициативата - тази сряда, 10 юни, от 19:00 часа българско време.  "Само за месец, преди официалния си старт, Greentech Alliance стана световно движение, защото е основан на споделени етични бизнес принципи и създава платформа за среща на новата генерация чувствителни към опазване на природата иноватори и водещи експерти, които се ангажират да ко- пилотират развитието на икономиката на бъдещето – тази, в която технологиите служат на хората и планетата едновременно," сподели Саша Безуханова. "В MOVE.BG сме много щастливи да бъдем локален партньор на Greentech Alliance и да подкрепим българските стартъпи, развиващи зелени технологични продукти да имат достъп до професионална мрежа и знание от световен клас за развитието си."

Greentech Alliance

Greentech Alliance беше създаден в първата седмица на месец май: време, в което кризата с коронавируса в Европа беше в разгара си, от една страна, а от друга - започна дебатът за създаване на програма за икономическо възстановяване след COVID-19 и мястото на зелените иновации в нея. Сред основателите на инициативата е българката Любомила Йорданова, създател на берлинския стартъп Plan A, а иновативни български стартиращи компании са сред първите членове на обединението: проектът за умна маска AirLief, стартъпът за биоразградимо фолио Lam`on, проектът за спасяване на популацията на пчелите Pollenity, както и стартъпът за умно управление на водните ресурси ENOVA H2O Greentech Alliance свързва зелени бизнеси в мрежа и подпомага своите членове със съвети, свързани с набиране на капитал, излизане на международни пазари, маркетинг позициониране и други важни теми. Консултанти на проекта са водещи инвеститори, журналисти и предприемачи. Сред научните членове на обединението са Yale OpenLab, EIT Climate-KIC и Potsdam Institute for Climate Impact Research. Години наред се наблюдават “болезнени некоординирани действия”, както и различни подходи от заинтересованите страни, борещи се с изменението на климата, посочват от Greentech Alliance. Това трябва да се промени, като се постави науката на преден план и се използват фактите за преодоляване на климатичните промени. Затова обединението ще приема за членове само бизнеси, които застават зад науката. Бизнесите, според Greentech Alliance, са сред основните причинители на климатичната криза, но те могат да бъдат и отговорът за изграждането на една модерна икономика, която не пречи на природата. За тази цел трябва да бъдат подкрепени компаниите, които използват нови технологии, за да създадават иновативни продукти и услуги и които се борят да живеем в една по-добра и здрава планета и общество. Освен Plan A, които предлагат софтуер, помагащ на бизнеси да намалят въглеродния си отпечатък, другите съоснователи на Greentech Alliance са модният стартъп Silfir, проектът за по-чист въздух в градовете Green City, стартъпът за осигуряване на слънчева енергия ecologo, както и проектът за връщане на коледните дървета в природата WunderTree Присъединяването към Greentech Alliance е поредна инициатива на MOVE.BG в подкрепа на иновативните стартиращи компании, като този месец станахме партньори на tech2impact за България. Освен това, преди броени дни заедно с водещи бизнеси и зелени организации изпратихме отворено писмо до правителството с искане за зелен рестарт на българската икономика чрез иновации - кризата с коронавируса може да бъде шанс да изградим една по-модерна икономика с гриза за природата и хората и създаваща растеж и работни места чрез иновации. Нека използваме плана за възстановяване за преход от сиви и замърсяващи производства към зелени и чисти. Подпишете писмото сега! Създаваме заедно нашето  утре!