Финансиране за стартъпи: иновативни проекти с Seal of Excellence ще бъдат подпомогнати чрез ПВУ

MOVE.BG работи активно за разширяването на обхвата на мярката в Плана за възстановяване. В момента стартъпите могат да попълнят форма за интерес, за да бъде задвижено пускането на инициативата.


От МOVE.BG, публикувана на 7 юли 2022

Иновативните български стартъпи, които имат “Печат за върхови постижения” (Seal of excellence), ще получат грантово финансиране за развитието на своите проекти. Мярката, за която MOVE.BG активно работеше, така че да бъда разширена и да подпомогне по-голям брой компании, е част от Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). За да стартира процедурата по най-ефективния начин, стартъпите е необходимо да попълнят предварителна Форма за интерес.

Формата

Формата за заявяване на интерес отнема 2-3 минути, за да бъде попълнена. Тя не е документ за кандидатстване по мярката, а предварително проучване, за да бъде приложена инициативата по най-ефективния начин. 

“Министерството на иновациите и растежа кани компаниите, които притежават „Печат за върхови постижения“ да попълнят кратък въпросник, с който да изразят своя интерес да бъдат финансирани по Плана за възстановяване и устойчивост.

Това е предварително проучване. Конкретни насоки за подаване на проектните предложения са в процес на разработване като желанието на екипа ни е проектите да преминат през бърза писта за оценка и договаряне,” посочват от Министерството на иновациите и растежа, които управляват мярката.

Попълнете Формата тук.

Мярката

Над една година MOVE.BG настояваше за включването на специални мерки за подпомагане на иновативните стартиращи бизнеси в Плана за възстановяване и устойчивост, както и за подобряване на първоначалните проекти в ПВУ, насочени към млади предприемачи.  

Настоящият вариант на мярката за финансиране на проекти с “Печат за върхови постижения”, чийто обхват беше разширен след настояване от MOVE.BG, ще подпомогне до 38 иновативни стартъпа с общ бюджет от над 118.5 милиона лева. Мярката е част от “Програмата за ускоряване на икономическото възстановяване и трансформация чрез наука и иновации” в НПВУ (Фиш 5).

MOVE.BG и подобряването на НПВУ

Инициираната от MOVE.BG Коалиция “За зелен рестарт” предложи над 160 мерки за подобряване на Националния план за възстановяване и устойчивост, така че той да се превърне в дългосрочна и холистична програма за устойчиво развитие на България. Създадохме и първия Учебник по бъдеща история на България, който показва как НПВУ може да бъде средството страната ни да се превърне в един от зелените и дигитални лидери в Европа.

Научете още за Коалиция “За зелен рестарт” тук.

Автор
още по темата

още от Решения за България: Digital