Доклад “Мисия Зелена София: Подготвени за бъдещето”

Докладът, който съдържа 150 идеи, може да бъде използван от всички общини в България, защото препоръките в него са съобразени с ключовите направления за зеленото развитие на ниво местна власт в България.


От МOVE.BG, публикувана на 21 април 2024

MOVE.BG публикува доклад със 150 идеи за успешна зелена трансформация на София и на останалите общини в България - разгледайте го тук.  Препоръките в доклада “Мисия Зелена София: подготвени за бъдещето” бяха дадени от 55 водещи български експерти от различни сфери, които MOVE.BG събра на специален формат за работа по групи. Участие взеха представители на местната власт и на централното правителство, експерти от науката и гражданския сектор, както и представители на бизнеса, и на финансовия сектор.

Екипът на MOVE.BG обобщи и категоризира идеите на експертите, а препоръките могат да бъдат използвани от всички общини у нас. Инициативата използва като модел най-голямата община в България - Столичната, на която прилага да бъде модел за зелено развитие на останалите общини в България, защото в нея живее 20% от населението на страната, София отговаря за 40% от БВП на България, както и традиционно съсредоточава основното политическо и медийно внимание по отношение на местната власт.

Докладът обхваща в пет ключови направления за успешната зелена трансформация на София и на останалите общини в България:

  • Въвеждане на хоризонтален подход към климатичните политики на ниво местна власт
  • Извършване на успешен енергиен преход на общините
  • Реформиране на градското планиране и въвеждане на природно-базирани решения
  • Включването на бизнеса в зелената трансформация на общините
  • Включването на гражданите и ролята на комуникацията в този процес

Ако Докладът не се зарежда автоматично в прозореца отдолу, натиснете тук

Автор
още по темата

още от Градска джунгла