Нощ на идеите 2022: Саша Безуханова участва в дискусията как “(Пре)изграждаме планетата”

На 27 януари от 20:00 часа гледайте онлайн специалния панел, посветен на възстановяването на баланса между човека и природата, част от международната инициатива "Нощ на идеите".


От МOVE.BG, публикувана на 21 януари 2022

Френският институт в София и Посолството на Френската република в България организират специална серия от дискусии, посветени на бъдещето, което създаваме днес. Инициативата “Нощ на идеите 2022”, която ще се проведе онлайн на 27 януари, ще анализира през погледа на експерти голямата и важна тема за процесите на трансформация днес - “(Пре)изграждаме заедно”. Саша Безуханова, основател на MOVE.BG, ще бъде част от един от трите дискусионни панела - този, посветен на устойчивото развитие на нашета планета.

“Нощ на идеите 2022” е част от програмата, свързана със започналото шестмесечно Френско председателство на Съвета на Европейския съюз. Припомняме ви, че френският президент Еманюел Макрон определи няколко основни приоритета на страната му по време на Председателството, включително създаването на нов икономически модел за Европа, на който ще бъде посветен извънреден Европейски съвет на държавните и правителствени ръководители през март.

“Темата „(Пре)изграждаме заедно“ беше избрана, за да постави акцент върху устойчивостта и силата на обществата да се възстановят и да създават след предизвикателствата от последните години. Три дебата с различни фокуси ще изследват темата за преизграждането в пост COVID реалността,” споделят организаторите на “Нощ на идеите” и допълват:

“След шока от Ковид пандемията – стреснал, разярил или примирил хората в обществата в целия свят, разтурил статуквото на нормалното ни ежедневие, поставил на карта икономическото, социалното и личностното ни развитие, разрушил мечти и връзки; след стряскащите данни за екологичното състояние на планетата ни и бича на климатичните аномалии, очертаващ мрачни прогнози в съвсем близко бъдеще, за нашето поколение…

…ние се изправяме с всичко, което зависи от нас, за да предотвратим нелепите последици и да се измъкнем – поотделно всеки, но и всички заедно – и да продължим в правилната посока.”

Разговорът за нашата планета

“Нощ на идеите 2022” започва в 17:00 часа  на 27 януари, четвъртък, и включва три дискусионни панела: “(Пре)изграждаме себе си”, “(Пре)изграждаме Европа” и “Преизграждаме планетата”. Саша Безуханова, инициатор на Коалиция “За зелен рестарт”, ще се включи в третия панел, който започва в 20:00 часа. Модератор на тази дискусия ще бъде Балин Балинов от “Грийнпийс”-България, а Юлиан Попов, част от Европейската фондация за климата (ECF), също ще участва в панела.

“Дебатът „Възстановяване на планетата“ е посветен на горещите теми за климатичната и екологична криза, за притесненията, очакванията и възможните решени за справяне с проблема. Сега, когато научните данни стават все по-ясни, възниква въпросът за различните стратегии и методи, които да позволят на човечеството да възстанови хармонична връзка с живата природа и нашата планета,” споделят организаторите за третия панел, посветен на възстановяването на баланса между човека и природата, и задават няколко въпроса към всички, които ще се присъединят към разговора:

“Как да преосмислим нашето отношение към природата и биоразнообразието? Съществува ли консенсус за спешните проблеми на планетата? Възможен ли е баланс между смекчаване на последиците от климатичните промени и приспособяване към тях? Какво е разпределението на ролите между политици, бизнеса и неправителствения сектор? Каква е ролята на киното, медиите и социалните мрежи? Какъв избор в сферата на енергетиката и икономиката трябва да направят в бъдеще Европа и България?”.

Гледайте “Нощ на идеите” онлайн на 27 януари тук. Повече информация научете тук. Съорганизатори на инициативата са Специализирания институт на Франкофонията по администрация и мениджмънт (СИФАМ) и Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

MOVE.BG и устойчивото развитие

От създаването на MOVE.BG през 2013 година устойчивото развитие е една от основните теми на нашата работа. Чрез редица инициативи на програмата ни “Градска джунгла” подкрепяме и разпространяваме зеления начин на живот в градовете и стимулираме диалога за устойчивото развитие на България. През изминалите почти две години активно работим за подпомагане на по-доброто управление на климатичния преход и зелената трансформация на България, като създадохме коалицията от граждански организации “За зелен рестарт”. Научете повече за дейностите на Коалицията, включително последните ни две инициативи - призив за ускорено устойчиво развитие до новото правителство и отворено писмо за създаване на Комитет за наблюдение на Националния план за възстановяване и устойчивост - тук.

Създаваме заедно нашето устойчиво утре!

Автор
още по темата

още от Градска джунгла