COP26: Трябва да успеем заради нашите деца и тяхното бъдеще

Това сподели в емоционална реч в Глазгоу Франс Тимерманс - часове преди решаващите преговори по финалния текст на заключителната декларация, с която трябва да завърши форумът.


От Марин Маринов, публикувана на 12 ноември 2021

Последният ден на Международната среща за климата на ООН COP26 се оказва все по-малко вероятно да бъде последен. Държавите участнички на форума - почти 200 на брой - се оказват все още далече от споразумение по ключовите теми. В опит да намери компромис Британското председателство на COP26 представи нова, втора версия на черновата на финалната декларация. 

В новия текст са запазени ключови акценти от първия, оценени като положителни от експерти:  акцентът върху спешната нужда от реални действия за преодоляване на климатичните промени, фокусът върху ограничаване на глобалното затопляне в рамките на до 1.5 градуса, както и призивът държавите да актуализират догодина своите планове за намаляване на парниковите емисии до 2030 спрямо целта от 1.5 градуса. Добавени са и ясни акценти защо 1.5 градуса е по-наложителната цел спрямо ограничаване от 2 градуса, което според редица научни изследвания би имало катастрофални последици за живота на Земята. Според анализ от тази седмица, с представените на COP26 национални климатични планове вървим към глобално затопляне от над 2.4 градуса.

От друга страна, новата версия на черновата смъква надолу ангажиментите за затваряне на въглищните централи и спиране на субсидиите за изкопаеми горива, защото са изключени мощностите, претендиращи да бъдат "чисти въглища" - тоест, да продължат да използват изкопаеми горива, но да улавят въглероден двуокис. Този метод е критикуван от редица природозащитни организации като псевдо-зелен. Все пак, въглищата и изкопаемите горива продължават да присъстват в текста, което е голям напредък, защото те липсват в предишните декларации на COP-срещите, както и в текста на Парижкото споразумение за климата.

В новата чернова отново липсва информация за ключови аспекти, за които трябваше да се вземе решение на COP26 - времевата рамка на отчитане на климатичните ангажименти на държавите (на всеки пет или десет години), както и правилата за създаване на световен пазар на въглеродни емисии. Те са част от т.нар. Paris Rulebook - правилата, които трябва да бъдат приети на COP26, за да влезе и оперативно Парижкото споразумение в действие.

Заради нашите деца

Изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс призова за отговорност от държавите и обединяването им около ясни цели за ограничаване на глобалното затопляне в рамките на до 1.5 градуса и категоричен отказ от основния замърсител - въглищата и останалите изкопаеми горива. Тимерманс реагира доста емоционално и на критиките, че ЕС не е положил достатъчно дипломатически усилия по време на COP26.

Европейският съюз и домакинът на COP26 Великобритания бяха основни застъпници на ясни и твърди климатични ангажименти, които да бъдат поети от държавите по време на конференцията в Глазгоу - ясни цели за намаляване на парниковите емисии до 2030 и постигане на климатична неутралност до 2050 година. Те, обаче получиха критики от природозащитни организации и учени, че не полагат достатъчно усилия да убедят основни противници на по-амбициозни ангажименти, сред които Саудитска Арабия, Австралия, Бразилия и Русия.

Франс Тимерманс сподели освен политически и личен призив в петък следобед:

"Тази сутрин или преди час синът ми Марк ми изпрати снимка на внука ми Кийс, който е на една година. Замислих се, че Кийс ще стане на 31, когато достигнем важната 2050 година, и е доста важно да разберем, че ако успеем днес тук, той ще живее в свят, който е с нормални условия за живот. Той ще живее в икономика, която е чиста, с чист въздух, в хармония с околната среда.

Ако се провалим днес, което означава, че ще се провалим и през следващите няколко години, той ще се бори с други човешки същества... за вода и храна. Това е суровата реалност, пред която сме изправени.

Ограничаване на глобалното затопляне в рамките на до 1.5 градуса означава избягване на бъдеще за нашите деца и внуци, в което те нямат да имат нормални условия за живот. Може би, няма да съм жив през 2050 г., вероятно не. Но той ще бъде там като млад мъж и искам той да живее спокоен и проспериращ живот, както го искам за децата и внуците на всички в тази зала днес в Глазгоу. Това е личният ми призив и тук не става дума за политика."

Тимерманс реферира и към призивите на най-засегнатите от климатичните промени държави, че ще останат изоставени.

"Аз не живея в Палау, нито в Барбадос или на Маршаловите острови. Но там е още по-лично, защото хората потъват с краката си във водата. И това е, върху което трябва да се съсредоточим днес. Трябва да се уверим, че големите замърсители намаляват емисиите си, така че да следваме целта от 1.5 градуса. Това трябва да бъде в основата на нашите избори и решения днес в Глазгоу.

Трябва да можем да кажем, когато се срещнем отново в Египет следващата година - направихме го: ние сме по пътя към 1.5 градуса [...]

COP също така трябва да изпрати ясен сигнал за нашите ангажименти да спрем субсидиите за изкопаеми горива и най-накрая да затворим страницата с въглищата [...]

Нека да си тръгнем от Глазгоу с ясни и твърди действия по отношение на въглищната енергия и субсидиите за изкопаемите горива. Защото без тези конкретни стъпки, нашите цели ще бъдат напълно безсмислени."

Още за първия вариант на черновата на финалната декларация на COP26 можете да научете тук.

България и климатичните предизвикателства

У нас няма ясна визия и план как да изпълним европейските ангажименти към климата и как да превърнем Европейския зелен пакт в шанс за реформи и просперитет. Това се посочва в позиция на инициираната от MOVE.BG коалиция от граждански организации "За зелен рестарт", в която влизат още WWF България, "Грийнпийс"-България и "Институт Кръгова Икономика".

Затова Коалицията настоява за създаване на специална структура в новото българско правителство за управление на устойчивото развитие - Вицепремиер за климатичния преход и зелената трансформация. Научете още тук.

как се подготви България за форума във Великобритания?

Гледайте специалната конференция "Пътят към COP26: изборът на България", която MOVE.BG организира с посолствата на Великобритания и Италия. Пълен запис е достъпен тук.

Автор
още по темата

още от Градска джунгла